Credinta lui Toma

Apostolul Toma era originar din Pansada , un oras gelilean si a fost pescar. Toma in aramica te’oma, tradus in greaca e Didymus care inseamna “geaman” ,astfel ca unii presupunca ar fi din orasul grec Difyma (azi Didim din Turcia),iar crestinii sirieni presupun ca ar fi fost frayte cu Isus cu nemele de Iuda-Toma(Iuda geamanul) ,unil din cei 4 copii ai lui Iosif.Acest nu me “geaman” poate defini si caracterul sau impartit in doua :cand credincios avantat ,cand idoielnic.

Toma si-a dorit sa-L urmeze pe Domnul astfel ca pentru doi ani este ucenic in scoala  lui Hristos aastfel ca pentru 2 ani vede vindecari ,munui ,chiar invieri si nu in ultimul rand ,vede cum se predica Evanghelia .Da dovada de curaj atunci cand Isus vrea sa merga in Iudeea pentru a-l invia pe Lazar cand ceilalti ucenici ezita ,de frica iudeilor.

Toma etse singurul care zice :”Sa mergem cu El si ,daca trebuie ,sa murim cu El in Iudeea .In legatura cu necredinta acestui apostol ,a fost planul lui  ,absenta lui Toma la prima aratare  pantru ca prin pipairea ranilor Lui sa de-a o dovada puternica despre invierea lui Isus Hristos , Domnul nostru .El s-a aratat lui :P etru ,Mariei ,Luca si Cleopa ,celor 12 ,la 500 frati ,lui Iacov si la urma ,spune Pavel ca unei starpituri i sa aratat si lui (1 Cor15:8)       Se spune ca Toma credea ca Isus a inviat caci vazuse si alte invieri ,insa nu credea ca a inviat in altfel  de trup si nu credea ca ,in sfrsit ,dupa 4000  de anii,Domnul rezolvase problema pacatului.

Atunci ,cand face puternica afirmatie “Domnul meu si Dumnezeul meu” el exprima relatia afectiva de iubire …esti al meu Doamne ,esti Dumnezeul meu. Dumnul Isus ii va dovedi  ca a-nviat cu trupul ,insa faptul ca El ,dupa inviere nu sta mereu cu ucenicii ,ci apare din cand in cad.(intra prin usile-ncuiate) arata ca trului Lui nu mai era ca cel dedinainte .Natura umana nu a fost desfiintata prin inviere.Natura umana pe care Hristos si-a asumat-o nu s-a pierdut in Dumnezeu ,ci a fost transfigurata.

Daca Dumnul a vrut sa le arate ingerulor ac a mers in iubirea afata de oameni pana la moarte ,dcee nu ar fivrut sa ne dovedeasca aceasta si noua ,aratandu-i lui Toma pastreaza urmele cuielor in trupul inviat?Daca n-ar fi fost Toma ,nu stiam detalii despre rani ,iar daca Hristos n-ar fi vrut sa le arate oamenilro dragostea Sa pana la jertfa ,pentru ei ar fi sters urmele urmele cuielor.Apostolii au ajuns la credina in invierea Lui nu ac niste naivi .

Toma a lucratcu mult curaj ,mult zelsi afar odihna ,a propovaduit Evanghelia netem,andu-se sa duca Cuvantul lui Dumnezeu si al popoarele salbatice incepanmd din Palestina ,Mesopotamia ,Partia , Etiopia si India ,unde sfarseste ca martir pt ca i-a convertit pe fiul(Hazan) ,sotia(Tertia) guvarnatorului orasului indian Meliapur .Etse interesant ca Toma cere sa puna degetul in coasta strapunsa de sulita ,si el moare tot strapuns de sulita .

Asadar ,intr-o zi ,Domnul Isus Hristos se inalta la cer ,iar Toa aramane in lumwe ,dar nu al lumii ,ci va fi acel misionar credincios ,prin care  se vor dezvalui “cele nearatate si asunse ale intelepciunii lui Dumnezeu”

Dombi Vasile