Vindecarea slabanogului

Din Seria “Cand te atinge Cel ce este de neatins…”
Spre deosebire de ,,Vindecarea femeii garbove”, unde nimeni nu a cerut  vindecarea in mod direct, decat rugaciunile femeii credincioase, de data aceasta avem de-a face cu un caz de vindecare deosebit -Luca cap.5:17-26, in sensul solicitarii ei: ,, niste oameni”- cu siguranta adevarati prieteni ai slabanogului, erau convinsi ca daca Isus ,,il vede” pe slabanog, il va vindeca.

Acest lucru s-a si intamplat, ca raspuns, la extraordinara lor credinta (slabanogul+prietenii lui). Insusi Cuvantul lui Dumnezeu, ne lamureste asupra puterii cu care vindeca Isus: ,,Puterea Domnului era cu El, ca sa vindece”.

In numarul trecut, am vazut modul extraordinar al felului in care ,,vede” Isus, un om aflat in nevoi, atentia pe care o acorda Mantuitorul acestor oameni. Sa remarcam in primul rand, credinta pe care Isus o vede la toti cei cinci  despre care ne vorbeste pasajul mai sus amintit: ,,Cand le-a vazut credinta”, Isus a zis: ,, Omule, pacatele iti sunt iertate.” Distingem si de aceasta data doua etape de vindecare:

1. Iertatrea pacatelor slabanogului si dezlegarea implicita a acestuia de lucrarea celui rau, pe baza credintei lor.

2. Vindecarea fizica a slabanogului : ,, Si numai decat slabanogul s-a sculat in fata lor, a ridicat patul pe care zacea si s-a dus acasa, slavind pe Domnul” fapt care comfirma credinta acestuia in vindecare. Faca Domnul ca fiecare dintre noi sa dam dovada de o credinta si indelunga rabdare, aidoma slabanogului si a prietenilor lui. Vindecarile lui Isus, de fiecare data au fost facute  in prezenta martorilor, astfel incat: ,, Toti au ramas uimiti si slaveau pe Dumnezeu- plini de frica si ziceau: Azi am vazut lucruri nemaipomenite.’’ Dumnezeu, prin lucrarea Fiului Sau, ne-a dat dovada de o atentie deosebita. Atentia este una din cele mai puternice forte din lume. Bucuria sau tristetea unui copil mic, se reflecta pe fata parintelui. Copilul isi da seama de mic, ca se poate ,,conecta” in armonie cu parintele. Psihologii numesc acest lucru ,,armonizare”.

Tot asa si credinciosul se poate conecta in dragoste cu Domnul nostru Isus Cristos.

O asemenea armonizare s-a petrecut atunci cand Isus le-a vazut credinta. Aceata vindecare, ca si multe altele de altfel, au divizat societatea vremii in doua parti:

1. Cei care s-au bucurat si minunat de vindecarile Mantuitorului.

2. Fariseii si inavatatorii Legii veniti de pretutindeni ca sa il conteste pe Isus Cristos in calitatea sa de Fiu al lui Dumnezeu. ,, Cand Isus le-a vazut credinta”, cu siguranta sa- a bucurat pentru calitatea prietenilor slabanogului, vazand in ei o dragoste jetfitoare si o daruire totala. Un mesaj extrem de puternic ne transmit acesti ,,niste oameni” – adevarati prieteni si credinciosi. Ei si-au  asumat o foarte mare responsabilitate cand au hotarat sa sparga tavanul casei in care se afla Mantuitorul, pentru ca Acesta sa-l poata vedea pe prietenul lor. Totoadata si-au asumat responsabilitatea deranjului pe care l-au facut si a refacerii  acoperisului acelei case.

Cu siguranta Mantuitorul a vazut in cei patru prieteni o credinta de nezdruncinata in puterea Sa de vindecare totala a slabanogului. Doamne iti multumim pentru darul credintei in Domnul nostrum Isus Cristos. Ajuta-ne Doamne ca fiecare dintre noi sa putem mijlocii pentru cei aflati in nevoi, asa cum au facut-o prietenii slabanogului, cu aceeasi daruire, cu aceeasi credinta si comvingere ca ne vei vindeca si vei asculta  rugaciunile inaltate la cer, rugaciuni comforme cu Voia Ta in vietile noastre.

Doamne Isuse umple-ne cu Duhul Sfant, intreaga noastra fiinta- duh, suflet si trup, ca sa  fim pe deplin  ai Tai,ca sa fim si noi atinsi de Cel ce este de neatins! Amin!

Bradateanu Ruslov

Sectia Predicare, An 2